Historie
Registreer
dinsdag september 18, 2018
Share

STICHTING JONGEREN BEWEGING MEERLO 50 JAAR
JONGERENCENTRUM MERLIN 50 JAAR

Jongercentrum Merlin in Meerlo bestond in juni 2013 vijftig jaar, of beter gezegd De Stichting Jongeren Beweging Meerlo werd veertig jaar geleden opgericht. En de stichting is de eigenaar van jongerencentrum Merlin. Het feest werd gevierd in het weekend van 31 mei, 1 en 2 juni 2013.

MEERLOSE JONGERENSOOS MERLIN WAS ZIJN TIJD AL LANG VOORUIT

Vijftig jaar gelden werd de kiem gelegd voor jongerensociëteit Merlin. Al wist toen nog niemand dat er ooit een soos zou komen. Meerlo telde toen enkele jeugd standsorganisaties: de MBL (Meisjes Beweging Limburger) de JBTB (Jonge Boren en Tuiners Bond) en de KAJ (Katholieke Arbeiders Jeugd oftewel de Kajotters). Elke vereniging kampte toen al met een soort identiteitscrisis, en de aanwas van nieuwe leden bleef achter. VVD-burgemeester René Dittrich nam het initiatief samen met een opbouwwerkster, mejuffrouw Overbeek, van de welzijnsorganisatie die toen in kastel Well was gevestigd. De drie jeugdvereniging werden opgeheven en samengevoegd tot een nieuwe organisatie voor alle jongeren in Meerlo: de Jongeren Beweging Meerlo (JBM). De standsorganisaties in de regio vonden dit maar niets en reageerden met ingezonden brieven in de krant. De nieuwe vereniging was meteen vrij actief en organiseerde regelmatig informatieve, ontspannende en sportieve evenementen. De activiteiten werden georganiseerd door de secties sport, muziek en cultuur.
De fusie, zo blijkt achteraf, was een gouden zet. Meerlo heeft al die jaren een actief en bloeiend jongerenwerk gehad.

CAMPING

Eind jaren zestig, de flower power periode, wilden de Meerlose jongeren een eigen ruimte. Sommige jongeren (vriendenclubjes) hadden onderdak in kippenhokken. Best gezellig, maar het mocht niet. De JBM kreeg onderdak in de kantine van camping ’t Karrewiel bij de familie Groenland. Toen in 1969 de timmerwerkplaats van timmerman Hein Peters in de Dorpbroekstaat vrij kwam was de zaak snel geregeld. De JBM kon deze ruimte huren en verbouwen tot jongerensoos Merlin. Een fantastisch centrum dat de naam Jongerensociëteit Merlin kreeg. Een van de eerste jongerensociëteiten op het Nederlandse platteland. Vanuit dit centrum was een bloeiende jeugdorganisatie actief op tal van terreinen. Muziekavonden, cabaret, informatie en discussie, uitwisselingen, sport en een eigen soosblad, het maandblad Vraagteken. Uitwisselingen met Belgische groepen en het organiseren van bijzondere activiteiten als het optreden van de dansgroep FRO op het Kasteelke. Het was ook de periode dat besloten werd om jaarlijks een openlucht popfestival te organiseren. Dit omdat in de soos te weinig ruimte was voor grotere en bekende popgroepen. Dat openluchtfestival werd het legendarische Midsummer-pop-festival dat vijf jaar heeft plaatsgevonden en drie dagen en twee nachten duurde. Na verloop van tijd werd de huur opgezegd en kreeg de soos een noodvoorziening aan de Mgr. Jenneskensstraat die zelfs een keer in de fik is gevlogen met verlies van alle platen. De ruimte die Merlin nu heeft is optimaal. Aan de rand van het dorp, aan de Peschweg, een onderkomen met veel ruimte en een prachtig podium.

PLUIMAGE

Het doel is nog altijd hetzelfde: jongeren van alle pluimage, afkomst en opleiding samen in een soos elkaar ontmoeten, plezier maken, met elkaar praten en zo af en toe ook nog iets voor een ander kunnen betekenen. Want ook soos Merlin steunt sinds vorig jaar de projecten van de Stichting Ontwikkelingssamenwerking Meerlo-Wanssum. Vorig jaar was in het jeugdcentrum nog de ex-straatjongen Valdo Bonfim uit Rio de Janeiro te gast die daar zijn levensverhaal vertelde.

René Poels (oud-voorzitter JBM/Merlin 1969/1975).

Download hieronder enkele persberichten als Word document afkomstig uit Dagbad de Limburger:

Persbericht 1
Persbericht 2
Persbericht 3

 

 

Menu: